De Bastei in Nijmegen

De Bastei, Nijmegen. Foto: Eric Brouwer.

De oudste stad van Nederland aan de drukst bevaren rivier van Europa met een van de oudste intacte Romaanse kapelletjes  (1030) van het land heeft een nieuw natuurhistorisch-cultureel centrum.

De Bastei vertelt het verhaal van de Waal, het landschap en de rijke historie van de stad en het Hertogdom Gelre, tot 1543 de laatste soevereine staat op het grondgebied van het huidige Nederland.

Het museum gaat op reis door verleden, heden en toekomst, van de Bataven, Romeinen, Franken, Rooms-Duitse koningen en keizers, Karel van Gelre, de Republiek, de Franse tijd, de Nederlandse eenheidsstaat, de terugkeer van het katholicisme in de negentiende eeuw na het protestante uitstapje sinds 1578, de voor Nijmegen onbarmachtige Tweede Wereldoorlog, de wederopstanding en de aangename provinciestad van tegenwoordig, gelegen in het Gelderse rivierengebied en het nationaal landschap de Gelderse Poort.

De stad heeft beroemde dochters en zonen voortgebracht, denk bijvoorbeeld aan de toneelfiguur Mariken van Nimwegen, Joris Ivens (1898-1989), Herman Maelwael (veertiende eeuw) en de gebroeders Herman (1385-1416), Paul (1386-1416) en Johan (1388-1416) van Lymborch, wier roem tot in de Musea in Parijs en de Morgan Library in New York reikt.

De Bastei is gebouwd op Romeinse en middeleeuwse ruïnes en geeft niet alleen (interactieve) toelichting en informatie over deze (cultuur) historie, maar belicht ook actuele thema´s op het gebied van riviermanagement.

Nijmegen is een van de voorlopers en pioniers op dit gebied door het succesvolle project ´Ruimte voor de Waal´. Tussen Nijmegen en Lent maakt de Waal een scherpe bocht.

Het winterbed van de rivier was op dit punt uitzonderlijk smal. Bij (extreem) hoogwater kon de rivier het water niet kwijt met overstromingen als gevolg. In de verbrede uiterwaarden werd een nevengeul gegraven die heeft geholpen om het rivierwater bij extreme waterstanden af te voeren.

Bovendien is een nieuw natuur- en recreatiegebied gerealiseerd. De Bastei besteedt met ruim 100.000 objecten uitgebreid aandacht aan deze en de regionale natuurhistorische ontwikkeling van deze streek.

De Bastei is een van de oude vestingtorens van de Valkhof en zelf onderdeel van de rijke historie en cultuur van Nijmegen. (meer informatie: www.debastei.nl).