Light Art in Knokke

Knokke, Light Art Festival, Talking Heads. Foto: TES.

Na de ontdekking van het elektrische licht ontstonden niet alleen bedrijven zoals Philips in Nederland en het huidige ABB in Zwitserland, maar maakten ook kunstenaars gebruik van lichteffecten, veelal in combinatie met muziek. Tegenwoordig heeft ieder zichzelf respecterende stad wel een lichtkunstfestival.

Zo ook Europa’s wellicht meest ingetogen en stijlvolle badplaats, Knokke, aan de West-Vlaamse kust. Het festival vindt plaats van 4 december tot en met 9 januari. Het parcours is 2.5 km lang en telt 9 werken.

Tot de opvallendste projecten behoren de smartphone gebruikers (Absorbed by Light) en de sprekende hoofden (Talking Heads). De drie verlichte figuren op het bankje aan de rand van het IJzerpark zijn lichamelijk aanwezig, maar verdiept en met gebogen nek in hun smartphone gebruik.

In het zelfde park communiceren twee met 4000 lichten getooide hoofden met elkaar. De mens heeft talloze gezichtsuitdrukkingen en deze worden door het licht weergegeven, versterkt door de aanwezige muzikale effecten.

(Bron en verdere informatie: www.lightart.be)