Beth Haim en Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel, Rodeamentos-huis. Foto: TES.

Het Amstelland was tot duizend jaar geleden onbewoond moeras- en veengebied. De eerste nederzetting ontstond rond het jaar 1000 waar nu Ouderkerk aan de Amstel ligt. Daarna ontstonden Diemen, Nieuwer-Amstel (Amstelveen) en Amsterdam.

Het centrum van Ouderkerk heeft een historisch karakter gehouden en ook in de directe omgeving zijn interessante locaties te vinden.

Een van de meest interessante plekken is Beth Haim, de Portugees-Joodse begraafplaats uit 1614. Aan de overkant van de Bullewijk, een zijtak van de Amstel, staat een toegangshek met een Hebreeuwse tekst met een huis.

$00 jaar geleden had een groot aantal Portugese Joden zijn toevlucht gezocht in Amsterdam om te ontkomen aan de vervolging in Spanje en Portugal. De Joden mochten echter niet in Amsterdam worden begraven. In 1614 werd een stuk grond gekocht in Ouderkerk aan de Amstel. Vanaf 1614 zijn er ongeveer 27 000 mensen begraven.

Dit is het Rodeamentos-huis (Portugees voor de Ommegang, een ritueel bij de Joodse begrafenis).

Het gebouw is in 1705 gebouwd omdat de begrafenisstoet per water uit Amsterdam kwam. Tegenwoordig is de hoofdingang van de begraafplaats bij het Vegahuis aan de Oude Kerkstraat.

Bron: (Ewoud Stam, Historische wandelingen Ouderkerk aan de Amstel).