Elf eeuwen geleden, in 911, vond in het westen van Frankrijk een gebeurtenis plaats met verreikende gevolgen. Bij het Verdrag van Saint-Clair-sur-Epte verleende de Franse koning Karel de Eenvoudige (867-929), of Carolus Simplex in Latijn, het huidige Haute-Normandie in leen aan de Noorse viking leider Rollo (c. 860-c.930). Dit gebied zou in de decennia daarop uitdijen met het tegenwoordige Basse-Normandie en uigroeien tot het hertogdom Normandië.
Van hieruit zou hertog Willem de Veroveraar in 1066 de oversteek wagen om vervolgens als koning van Engeland, door het leven te gaan. Willem zou in Engeland een culturele, sociale en juridische revolutie op gang brengen en van het Engelse koninkrijk een eenheidsstaat maken. Dat van Noormannen dit teweeg konden brengen was in de negende en tiende eeuw nog ondenkbaar.
Engeland en Normandië waren echter niet de enige gebieden, waar Noormannen een blijvende erfenis zouden achterlaten. In Zuid-Italië ontstond aan het begin van de twaalfde eeuw het koninkrijk Sicilië, dat een bakermat zou worden van een uniek juridisch, administratief, economisch en cultureel systeem.
De discussie over ‘Normannitas’ of het bestaan van een Noorse identiteit in de diverse regio’s van Europa (en in het Midden-Oosten, Groenland en Noord-Amerika) speelt al lang en heeft betrekking op de gedeelde identiteit van de inwoners uit Scandinavische gebieden,die zich vanaf de tiende eeuw in andere regio’s vestigden. De Noorse veroveraars leefden in hun nieuwe woonomgeving bovendien niet in isolement, maar troffen een Christelijke omgeving met een eigen cultuur aan, wat weer werd opgenomen in de Noorse cultuur en andersom.
De Noorse kenmerken van Romaanse abdijen en andere gebouwen in Engeland en Normandië zijn tegenwoordig nog te zien. Robert Wace (c. 1100- c. 1175) schreef in de twaalfde eeuw “wanneer de St. Etienne (in Caen) ten onder gaat, is Engeland verloren’. Het is de ironie van het lot dat Engelse bommenwerpers het lot van St. Etienne, gebouwd, door Willem de Veroveraar, bijna hebben bezegeld om Engeland (en Europa) te redden in de zomerdagen van 1944.