Op 24 juni 1935 is in Knokke, België, de Neo-Romaanse Heilig Hartkerk ingewijd. De ingetogen stijl en de harmonieuze ordening van symboliek van het Roomse leven geven de kerk nog steeds een eigentijds en modern karakter. De kerk was en is nog steeds in dialoog met de buitenwereld, zoals de Dominicaner kerk in het Zoute, een stukje verderop, ook nog steeds is.
Deze religieuze gebouwen passen bij het kosmopolitische en toch eigen karakter van deze badplaats. Engelse (onder andere vertegenwoordigd door een Anglicaanse kerk) en Vlaamse architectuur-hoogstandjes vanaf het midden van de negentiende eeuw, Art Nouveau, art Déco en de jaren vijftig en zestig komen goed tot hun recht in wat misschien wel de meest stijlvolle badplaats aan de Noordzee is.
Ook de Heilig Hartkerk heeft zo haar bijzonderheden. De devotie aan het Heilige Hart is bijvoorbeeld van relatief recente datum en ontstaan na de verschrikkingen van de Franse Revolutie en haar terreur.
Ook de snelle bouw, binnen een jaar na begin van de werkzaamheden in 1934, is opmerkelijk. De Rooms-Katholieke symboliek komt even ingetogen, als volledig aan bod. De verbeelding van de Kruisweg, de Goede Herder (ontstaan in navolging van de Romeinse nostalgische pastorale lyriek na Ovidius en keizer Augustus rond het jaar nul), het Levende Water, de Eucharistie, de Heiligenbeelden, de Evangelisten en de Verrijzenis zijn voor iedere (on) gelovige een inspiratie- en contemplatiebron. En met een beetje geluk doet het orgel met 3083 pijpen ook nog van zich spreken.