Het Zwin

Het Zwin, winter 2022. Foto: TES.

Het Zwin Natuurreservaat of de Zwinvlakte ligt op de grens tussen Vlaanderen en Nederland, tussen de stad Knokke in België en het dorp Cadzand in Nederland.

De Zwingeul verbindt het gebied met de zee. Bij vloed stroomt water uit de Noordzee het natuurgebied binnen. Bij eb trekt het water zich weer terug. Dit samenspel van eb en vloed maakt het Zwin tot een uniek ‘intergetijdengebied’, wellicht te vergelijken met de Waddeneilanden.

De Zwin-geul vertakt zich in kleinere kreken, waardoor het zoute water zich over het natuurgebied verspreidt. Dankzij de dagelijkse invloed van het zoute zeewater kent het natuurgebied een bijzondere fauna en flora.

Het zoute water zorgt voor specifieke omstandigheden, waardoor een unieke biotoop is ontstaan: slikken en schorren. De bodem van het wad wordt bevolkt door duizenden wormen, slakken en andere schaaldieren. Zij dienen als voedsel voor een grote verscheidenheid aan vogels. Een wandeling door het gebied is altijd een onvergetelijke ervaring.

Het observatiestation en de panoramatoren bieden een prachtig uitzicht over de Zwinvlakte en haar flora en fauna. De tentoonstelling in het Bezoekerscentrum beantwoordt vragen en geeft informatie en uitgebreide documentatie over de fascinerende wereld van de vogels en hun trektocht en het ontstaan van de Zwinvlakte.

(Bron en verdere informatie: www.zwin.be).