Geen charlatan, opportunist en oplichter zoals Mark Rutte voor de NAVO

Hieronymus Bosch (1450-1516), the Charlatan, Collection Musée Municipal, Saint-Germain-en-Laye. Photo: Wikipedia

De (voormalige) premier van Nederland Mark Rutte heeft kennelijk een grote kans de volgende Secretaris-Generaal van de NAVO te worden. Rutte is echter niet de juiste persoon om deze organisatie te leiden.

Hij is een slechte en buitengewoon nonchalante manager van zijn eigen regeringen (hij heeft er vele gehad in 14 jaar). Hij heeft een belabberde reputatie in de benoeming van ministers en EU-ambtenaren. Hij heeft niet geleid of geregeerd, maar vooral gereageerd, altijd laf en alleen als het wel moest.

En hij is vooral geen bron van inspiratie, of, in zijn eigen woorden:” Ik heb geen visie, dan ga je maar naar de oogarts”. Hij heeft echter een grote kwaliteit: hij is een overlever, opportunist, PR-manager voor zijn eigen reputatie en een grote vleier bij degenen die hij voor zijn eigen positie van belang acht.

De NAVO heeft in deze periode echter een zwaargewicht nodig, iemand van het kaliber David Cameron, bijvoorbeeld, en geen ‘‘Yes Minister’ charlatan of een burgemeester van Juinen.

Hij heeft in 13 jaar systematisch de NAVO-verplichtingen genegeerd en gebruuskeerd en leger, luchtmacht en vloot ontmanteld. Hij toonde nooit interesse in het Midden-Oosten, om vanuit opportunistische motieven zich daar nu te presenteren, zoals hij tot 24 februari 2022 Poetin heeft gesteund, ondanks de inval in Oekraïne en de MH17 in 2014. Hij heeft bovenal van de VVD een zielloze partij van opportunisten en baantjesjagers gemaakt.

Het is potsierlijk dat deze oplichter nu beweert de US en GB in de Golfregio te steunen, met één liaison officier, het enige dat nog resteert na 14 jaar wanbeleid en ontmantelen van defensie.

Rutte is geen staatsman. Zijn lange premierschap zegt vooral wat over de erbarmelijke staat van de politiek, media, onderwijs, niveau van de bestuurlijke elite en de mentaliteit van het land.

Een ding moet je deze charlatan nageven: in zijn premierschap heeft hij vele (partij) vriendjes vele riante baantjes en riante wachtgeldregelingen bezorgd, tot op de dag van vandaag. Wie wordt er immers geen minister of volksvertegenwoordiger in Nederland, als je maar lang genoeg partijlid bent.

Beschikbaar in Engels/Available in English